Vår justitieminister fortsätter att med näbbar och klor undvika att initiera en översyn av sjöfyllerilagen. Vi upprepar det många sagt före oss: Endast den som är rädd för sanningen kan agera på det sätt som vår justitieminister gör.

Kort bakgrund: Med fakta för handen ställer ett antal politiker i olika motioner frågan till regeringen om varför den utlovade översynen av sjöfyllerilagen inte kommer till stånd. Pressad i en debatt med Maria Stockhaus i Riksdagen i våras dristar sig vår minister till att i varje fall presentera en promemoria i frågan. En PM presenteras i mars 2017. Denna PM är ett under av osaklighet som bara kan ha ett syfte – förvirra väljare med osakliga argument i hopp om att denne ska glömma frågan (se nyhetsbrev nr 24 på www.båtfolket.se).

Detta är inte värdigt en justitieminister oavsett vad man tycker i sakfrågan. Han har visserligen stora och viktiga frågor på sitt bord som han behöver ägna tid åt. Den här frågan är kanske inte av samma dignitet, men i ett land som ska präglas av rättssäkerhet har man rätt att förvänta sig mer av en justitieminister och ett justitiedepartement. Det är dessutom en viktig principiell fråga. Lagar som kriminaliserar oss medborgare skall baseras på fakta – inte myter.

Kustbevakningen – det viktiga värvet….

Bild: Kustbevakningen

Bild: Kustbevakningen

Kustbevakningen är en myndighet som fått klä skott för mycket av den kritik som riktats mot lagen. Det är naturligt då denna myndighet i motsats till Polisen stödde lagförslaget och har under senare år försökt försvara alla dessa tokigheter. Inte sällan med förevändningen – ”vi gör bara vårt jobb”. Vi kan väl säga att det gått sådär.

Detta trots att man har en en hel kommunikationsavdelning till sitt förfogande bekostat av oss skattebetalare. I sociala medier finner vi ständigt nya exempel på hur illa och nitiskt Kustbevakningen hanterar oss medborgare. Ett exempel hittar du på Facebook: Klicka här

Kustbevakningen – myndigheten som gick på grund!

André Persson

André Persson

Strax innan Midsommar släppte journalisten och författaren André Persson sin reportagebok om Kustbevakningen.

Vi ställde några frågor till André och publicerar här ett utdrag ur boken.

Hur har boken tagits emot så här initialt?

På två sätt skulle man kunna säga: Den första reaktionen är mycket positiv och uppmuntrande. Det är många som har hört av sig och tackat. Det är både skärgårdsbor, båtägare och yrkesfolk som har varit mycket uppmuntrande.

Den andra reaktionen skulle kunna beskrivas som tystnad. Kustbevakningen och media kör på precis som vanligt. Trots mina påtryckningar verkar media inte vilja granska den här myndigheten. Jag tror att det beror på främst två saker: Okunskap om sjön och till viss del journalisters ideologiska hemvist där båtägare inte är en grupp i samhället som det är synd om. Men det har inte varit helt tyst i media, det skall sägas. Och jag hoppas på mer. För här finns många frågor att ställa.

Vad säger du om att självaste Stefan Löfven gick ut och försvarade Kustbevakningen under sitt tal på Tjörn?

Mina källor inom Kustbevakningen menar att det till stor del beror på boken. Man vill inte ha ännu ett myndighetsproblem på halsen, så nu sluter man leden. Dessutom passade det bra in i Löfvens allmänna giv där han nu vill betona säkerhet och trygghet.

Vad hoppas du på nu?

En granskande och avslöjande bok om KBV

En granskande och avslöjande bok om KBV

Jag hoppas att jag säljer ut den första upplagan på 1000 exemplar [Efter att denna intervju gjorts så har den redan sålts ut och en andra är på gång!] Sen uppmanar jag båtägare att mejla journalister och makthavare i den här frågan. Det är viktigt att sätta press.

Titta gärna in på bokens Facebook-sida, där jag tar upp olika frågor i anknytning till detta: Klicka här

Gilla, dela, kommentera. Det är viktigt att ansvariga och media känner att det finns en stor irritation i frågan.

Utdrag ur boken

Media har under de senaste dagarna helt okritiskt rapporterat om hur Kustbevakningen först skall ha sin speciella ”tillrättavisningsvecka” och sedan fokusera på att jaga vattenskotrar.

Vi publicerar därför ett utdrag ur André Perssons bok om Kustbevakningen, som visar exempel på hur Kustbevakningen själv använder sig av just vattenskotrar.

EN SOLIG SOMMARDAG I SÖDERHAMNS SKÄRGÅRD

Våren 2016 fick Kustbevakningen nya vattenskotrar, fullt utrustade med lanternor, blåljus, siren och GPS-plotter. I ett pressmeddelande publicerat på Kustbevakningens webbplats fick man veta att vattenskotrarna innan de levererats, hade testats hårt av erfarna vattenskoterförare ”för att säkerställa att allt fungerar och är installerat enligt specifikationen”.

Bara några månader senare var familjen Bäcklin på väg ut i ytterskärgården i sin båt, en mindre styrpulpetare. Det var en vacker sommardag i Söderhamns skärgård. Strålande sol och klarblå himmel. Lite vind. Leif Bäcklin hade druckit en öl så han lät sin 17-årige son köra båten. Sonen var en van förare och hade inte druckit någon alkohol. Efter bara fem minuter hörde de ett enormt oväsen bakom sig. När de vände sig om såg de en vattenskoter som kom rakt emot deras akter i mycket hög hastighet. ”Jag hann tänka, vad är det för en jäkla idiot som kör precis över svallet så där, han kommer ju att köra rakt in i oss”, minns Leif Bäcklin.

”Vi följer ett protokoll för att garantera att skotrarna klarar kraven”, säger Christian Cagnard som är en av Kustbevakningens vattenskoterinstruktörer. ”Under testerna söker vi till exempel upp vågor för att pressa materialet och se så allt är fast monterat och klarar alla stötar och slag som uppstår när man kör hårt i sjö.

Allt för att med gott samvete kunna lämna över en riktigt bra produkt till våra kollegor. Att vattenskotrarna klarade testerna lovar gott inför framtiden och den nya skoterflottan är nu på väg ut till kuststationerna.” ”Vi ser fram emot att de kommer till användning i kustbevakningens verksamhet”, avslutar Torbjörn Lindholm pressmeddelandet.

Fartdåren som nära på hade rammat familjen Bäcklin mitt ute på fjärden visade sig vara en kustbevakare. ”Du skall ha lanternorna på!” skrek kustbevakaren till den vettskrämda familjen i båten. Leif Bäcklin blev helt paff, det var ju mitt på blanka dagen. Han svarade därför att de inte fanns något skäl till att ha lanternorna påslagna eftersom det var mitt på dagen och strålande solsken. Nu uppstod en hätsk diskussion där kustbevakaren blev mycket otrevlig och i det närmaste hotfull. Leif Bäcklin stod på sig, höjde rösten och påpekade än en gång att lanternorna inte behövdes och fick till slut ett ”Dra åt helvete!”, till svar av kustbevakaren, som startade upp sin vattenskoter och lämnade platsen i full fart. ”Jag filmade allt och blev så upprörd över hans beteende att jag senare ringde till Kustbevakningen i Härnösand och redogjorde för händelsen”, berättar Leif Bäcklin. Några dagar senare ringde kustbevakaren personligen för att be om ursäkt och skyllde på att han hade haft en dålig dag.

Beställning av bok, andra upplagan

Bevakning och förbeställning av bokens andra upplaga går att göra på antingen Adlibris Klicka här eller på Bokus Klicka här

Du kan också göra beställningen direkt på www.andrepersson.se/kontakt

Med dessa rader önskar vi våra 10.000+ supporters en härlig sommar!