Säsongen är igång och det är 5:e sommaren vi skall leva med en lag på tvärs mot vetenskap, statistik och sakkunskap. En lag stiftad av okunniga politiker fast i vad de ser som ”populism”. Det spenderas ordentligt med skattepengar för att upprätthålla en meningslös lag istället för att klara ut riktiga brott. Båtorganisationer, skribenter och fackmän är förbluffade över hur flera båtfientliga lagförslag med mycket tveksamt – eller inget – faktaunderlag nu baxats igenom riksdagen.

Det har varit och är alltjämnt valtider. Två partier – M och SD – hävdar att de vill få till en översyn av sjöfyllerilagen. Övriga partier ”duckar” för närvarande men vi anar viss ambivalens hos C. Civilutskottet uttalade sig i februari och förutsatte att regeringen följer upp promillelagen. All utvärdering hittills har visat det vi redan visste: Att lagen saknar betydelse för sjösäkerheten men gör båtlivet mindre njutningsvärd, drabbar turistnäring, ö-boende, båtbransch, är kostnadskrävande och mästrande för oss som alltid visat ansvar. Vi som på olika vis håller till nära vatten ser ju att det är nära tomt i farleder, vid mackar och på öppen fjärd redan vid 18:30 tiden.

Båtfolket.se är partipolitiskt obundet men vi följer hur vindarna blåser i de olika partierna. Som det ser ut är utsikterna till en förändring av denna lag liten om vi får ett regeringsskifte med röd/grön konstellation. Inom S finns en intern kritik och riksdagsmän som skäms för lagen, men partiet verkar ännu inte officiellt vilja verka för en omarbetning. De kontakter vi haft med V och MP vill inte ha någon förändring utan snarare öka pålagor och restriktioner för båtfolket. Inom alliansen har M deklarerat att man numer är för en översyn och här finner vi även mest av öppna kritiker av lagen. Inom C anar vi ambivalens och det finns kongressbeslut på utvärdering/översyn. Ledningen säger dock nej. FP och KD är blankt nej till en omprövning. Utanför alliansen vill SD få till en översyn.

Det måste till en insikt, utspel eller liknande parat med en rejäl portion kunskap hos våra riksdagsmän för att något skall hända. Något vi tillsammans måste hjälpas åt att föda fram. Bland de hundratusentals båtägare som tänker gå till valurnan finns ”vågmästar-röster” som är mycket irriterade på att lagar stiftas på lösa grunder och att debatten inom vissa områden – alkohol är ett bra exempel – är alldeles för hårt ”PK” reglerad (”politiskt korrekt”).

Även politikerna måste få insikten att det är dags att bryta med trenden att allt för många lagar stiftas på tro, kvällstidningsrubriker och tyckande vilket Statsminstern varnade för i Partiledardebatten i Januari.

Får vi regeringsskifte måste alliansen ta sig en funderare runt sina grundläggande värderingar om individens rättigheter och hur man de facto agerat med nya lagar.

Vi inom Båtfolket.se är övertygade om att denna lag så kommer att ändras framgent då den är rent osaklig. Det gäller dock att du, din klubb, branschen etc ”trycker på”.

Det är helt enkelt en fundamental princip i demokratisk rättstat att lagar vilar på sakliga grunder.

En avslöjande mini-film om våra partier!

Vår kollega Ola på sajten ”alltom02promillepasjon.se” har tagit fram en 6 minuters film som är tämligen avslöjande om hur riksdagspartierna ser på denna lag. Skrämmande att så många riksdagsmän kan förtiga fakta men använda floskler eller lägga ”locket på” i en fråga som engagerar så många. Men sanningen brukar trots allt vinna i längden!

Se filmen här och sprid den vidare!

”Meningslös sjöfyllerilag dränker domstolarna”

Professor Edenius (Uppsala Universitet samt Båtfolket) och Professor Tiberg (Sjörättsinstitutet samt SXK) hade en mycket intressant debattartikel i DN nyligen med nya fakta och kostnadskrävande konsekvenser av lagen:

”Sjöfyllerilagen löser inga viktiga problem men belastar däremot rättsystemet. En utvärdering brådskar om vi vill befria domstolarna från onödiga dussinmål och gynna livet till sjöss!”

Klicka här för artikeln

Morgonsurs Blogg

Ett läsvärt blogginlägg vi missade att referera till i förra nyhetsbrevet. Signaturen ”Morgonsur” var länge en ”hemlig” bloggare med intressanta vinklar på olika företeelser i samhället. Han har nu ”kommit ut” med namnet Magnus Ernström men fortsätter att leverera sina skarpa och orädda betraktelser

”Motståndet mot den nya sjöfyllerilagen håller i sig. I alla fall från människor som både vistas på sjön och som gjort sig besväret att ta reda på vad lagen faktiskt innebär”

Klicka här för att läsa bloggen

Sätt upp miniaffischer överallt!

På vår webbplats finns det en bra affisch med kärnfulla och tänkeställande påståenden som kan skrivas ut i A5, A4 och t.o.m större. Printa ut, sätt på ett plastskydd och nagla upp på relevanta anslagstavlor och platser! Sprid kunskapen så dödar vi myten!

Klicka här för affisch

Båtfolket årsmötesrapport

Båtfolket hade nyligen årsmöte. Summariskt några exempel vad vi gjort:

  • Ställde ut på båtmässan ”Allt för sjön” 2013 och 14. Stort stöd för vår sak och allt mindre av vulgära påhopp. Sanningen är det enklaste!
  • Deltagit i flertalet debatter på mässan och i andra sammanhang. Radio och webbTV-intervjuer
  • Vi och vårt nätverk har producerat mängder av artiklar o/e faktaunderlag till andras artiklar samt insändare
  • Uppdaterat vår ”tunga”vitbok och jobbat med annan faktainsamling.
  • Publicerar regelbundet ett nyhetsbrev till 5.500 prenumeranter
  • Driver en webbsida med fakta i ärendet. Skall moderniseras inom kort
  • Producerat affischer, faktabroschyr och en omtalad 0.2 farledsdekal
  • Omfattande ideell ”lobbying” visavi politiker och ämbetsmän
  • Samverkan med branschföretag, båtorganisationer samt specialister

Aktionsgruppens räkenskaper har reviderats av Annika Rapp, f.d aukt. revisor PWC.

Under juni-augusti kommer nya artiklar att publiceras i fack och dagstidningar